Vajinanın Bozuklukları, Deformasyonu ve Düzeltme Operasyonları(Vajina Plastiği)

Vajinanın doğuştan veya sonradan meydana gelen travmalara bağlı anormal anatomik görünümü bazen kadınlarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Günümüzde birçok kadın normal seksüel hayatlarında bu sıkıntıları nedeniyle hekimlere başvurmaktadırlar. Genelde şikâyet büyük vajina dudakları, vajina çapının geniş olması ve buna bağlı cinsel ilişkide hissizlik ve kısalmış vajina olabilmektedir.

Doğuştan var olan vajina yapısının yanında doğumlar ve özellikle iri ve travmatik doğumlar sonrasına vajina doğasını kaybeder. Cinsel sorunların yanında idrar kesesi, kalın barsağın sarkması veya balon şeklinde dışarı çıkması ve rahmin de vajinayla dışarı sarkması meydana gelebilmektedir. Bu anatomik bozuklukların yanı sıra idrar kaçırma veya büyük abdestte sorunlar da normal fizyolojiyi bozduğundan sosyal hayatta sıkıntılara neden olmaktadır.

 

Hangi Vajina Bozuklukları Sıklıkla Görülmektedir?

 

Doğuştan olan vajina bozuklukları küçük dudakların aşırı büyük olması, asimetrik yani birbirine eşit olmaması ve vajinanın doğuştan geniş olmasıdır. Ayrıca doğuştan vajinayı diklemesine veya yanlamasına daraltan veya kısaltan problemler(septum) de üreme fizyolojisi ve cinsel hayatı ciddi şekilde etkilemektedir. Kızlık zarının doğuştan kapalı olması da bu grup sorunlar içinde sayılabilir.

Sonradan oluşan bozukluklarda vajinanın doğum sonrası yırtıkları ki bu yırtıklar bazen ileri derecede geniş olup büyük abdest tutma mekanizmasını da bozmuş olabilmektedir. Ayrıca büyük dudakların yaşın ilerlemesi ve doğumlar sonrası deforme olması. İdrar kesesinin sarkması ve/veya kalın barsağın vajina içine fıtıklaşması, rahmin bu sarkmalara ilave olması, idrar borusunun sarkması görülebilmektedir.

 

Hangi Operasyonlar yapılabilmektedir?

 

Doğuştan Vajina Dudaklarının Büyük veya Asimetrik Olması

Doğuştan vajina dudaklarının büyük veya asimetrik olması sorunlarında cerrahi bu dokuların küçültülmesi ve fizyolojik hale getirilmesidir. Bu operasyon lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem sonrası 1 saatlik dinlenme sonrası hastamız normal hayatına dönebilmektedir. İyileşme süresi 10 gün civarındadır. Kontrol sonrası normal cinsel ilişki sorunsuz başlayabilmektedir.


Doğuştan Vajinadaki Septum(duvar)lar

Vajinada doğuştan iki tür septum olabilmektedir. Diklemesine yani longitudinal septum adı verilen türde vajina ortasında olan vajina dokusu vajinayı ikiye bölmektedir. Genellikle bir taraf daha geniş olduğundan cinsel ilişkide o taraf kullanılır fakat genellikle ağrılı cinsel ilişki olur. Bu vajinal septuma ilave olarak rahmin de tam veya kısmi olarak perde ile ayrılması(septus uterus) eşlik etmektedir. Tesadüfen rutin muayenede veya kısırlık araştırmaları esnasında saptanır.

Operasyon genel anestezi altında yapılır yaklaşık 30 dakika kadar sürmektedir. İyileşme süreci 20-25 gündür. Eğer vajinal septuma ilave olarak rahimde de septum varsa ideali laparoskopi eşliğinde histeroskopi ile rahmin de düzeltilmesidir. İki işlem aynı anda yapıldığında işlemin ortalama süresi 1 saat kadardır. Hastanede kalış süresi de yaklaşık 5-6 saat kadardır.

Vajinada enlemesine yani transvers septum varsa seviyesine göre karar verilir. Genelde şikâyet adetlerin ağrılı olması veya hiç kanama olmamasıdır. Yapılan muayene ve ultrasonografik tetkiklerde septumun olduğu bölgenin yukarısında ve dölyatağında adet kanamasının birikmesidir. Bu kan bazen karın içine de rahim kanalları vasıtasıyla ulaşır.

Operasyon gerektiğinde laparoskopi eşliğinde yapılmalıdır. Çünkü bu durumlarda başka eşlik eden anomaliler olabilir. Yanlamasına yani transvers septumun düzeltilmesi sonrasında 1-2 hafta kadar vajinaya protez uygulaması ihtiyacı olabilir. İşlemden yaklaşık 1 ay sonra normal cinsel ilişki olabilir.

 

 Vajina Yırtıklarının Tamiri

 Vajinanın özellikle zorlu doğumlar sonrası tamiri çok önemlidir. Çünkü bu kadınlarda bitmeyen akıntılar vardır. Sıklıkla enfeksiyonlar meydana gelir ve cinsel ilişkide her iki partnerin mutsuz olması söz konusudur. İleri derecede yırtıklarda ise büyük abdest kontrolü de zor olduğundan onun yarattığı sosyal sorunlar çekilecek gibi değildir.

Basit de olsa bu yırtıkları tamiri anestezi ile yapılmalı ve özellikle bu işte deneyimli, kadın anatomisini iyi bilen bir cerrah yani jinekolog tarafından yapılmalıdır. Basit yırtıkların tamiri kolaydır. Fakat anüs adalelerin yırtıldığı; büyük abdest kaçtığı durumlarda cerrahi çok önemlidir. Burada yırtılan ve bir yerlerde anormal iyileşmiş adaleler bulunarak dikilmesi gerekir. Sadece bu operasyon değil sonrası da önemlidir. Çünkü enfeksiyona açık olan bu bölgede dikişlerin iyileşmesine kadar geçecek sürede hastanın düzenli ve yumuşak büyük abdestini yapması sağlanmalıdır.

Geniş yırtıklarla birlikte genelde idrar kesesi sarkması veya idrar kaçırma şikâyeti de olduğundan tüm bu sorunların aynı seansta tedavisi daha uygundur.

İdrar Kesesi ve Kalın Barsak Sarkmasının Tamiri

 Prensip olarak anestezi muayenesi sonrası genel anestezi ile yapılmasıdır. İşlem yaklaşık 1-1,5 saat kadar sürmektedir. İdrar kesesinin fizyolojik hale getirilmesi amaçlanmakta ve aynı esnada idrar borusunun da normale getirilmesi amaçlanmaktadır. Kalın barsağın fıtıklaşmasının tamiri ise öncelikle zayıf olan destek dokusunun ortaya çıkarılması ve destek dikişlerinin atılmasıdır. Bu bölgede bulunan ve vajinaya destek olan adaleler de tamir edilerek normal fizyoloji sağlanmaya çalışılır.

Vajinanın Güzelleştirilmesi

Kadınlar yüzlerine gösterdikleri özeni son yıllarda vajinanın görünümüne de göstermeye başladılar. Verilen fazla kilolardan sonra veya yaşın ilerlemesi ile vajina dış dudaklarında büzüşmeler ve deformiteler meydana gelir. Vücudun başka yerlerinden alınan yağ dolgularının bu bölgeye verilmesi ile vajina daha dolgun ve genç görünüm sağlanır. Ayrıca sarkmış olan küçük dudakların da şekillerinin düzeltilmesi ve simetrik hale gelmesi de bu görünümü pekiştirmektedirler.

Ne zaman Doktora Başvurmalıyım?

Büyük dudaklar kozmetik olarak rahatsız ediyorsa, cinsel ilişkide ağrı varsa, cinsel ilişkide hissizlik oluyorsa, vajinada sarkmalar varsa, sürekli ıslaklık varsa ve rahatsız ediyorsa, idrar kaçırması başlamışsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.