Gebelik ve Sigara

Gebelik süresince sigara içilmesi bazı sorunlara sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda sigara içen anne adaylarında düşük oranının 1.4, düşük kilolu bebek dünyaya getirme oranı 1.9 ve anne karnında bebek ölümünün 1.2 defa daha sık saptanmaktadır. İlave faktörler varsa ve ileri yaş ile bu problemlerin ortaya çıkma olasılığı artmaktadır. Burada ileri sürülen mekanizma sigara içenlerde kandaki oksijen düzeyi düşmesidir. Oksijen yerine alyuvarlara karbon monoksit bağlanır. Sonuçta rahim damarlarından bebeğe geçen oksijen miktarı düşer. Aynı zamanda sigara içen annelerde iştah da azalacağından, yetersiz gıda alımı da bebeğin az gelişmesinde rol oynar.

Sigara içen anne adaylarının erken doğum yapma olasılıkları da yüksektir. Sigara içen annelerin bebeklerinde doğumsal sakatlık oranı ise içmeyenlerle aynıdır. Yani doğumsal sakatlık olasılığını arttırmaz.

Sigara sadece gebelikte değil, doğum sonrası da bebeği etkiler. Bebekte emme isteği az olur, pasif içici olduğundan ani bebek ölüm sendromu, astım ve solunum enfeksyonlarına yatkın olur. Ayrıca okul çağında bu çocuklarda yaşıtlarına göre öğrenme güçlükleri de saptanmıştır.

Gebeliğin ilk üç ayında sigara mutlaka bırakılmalıdır. Miktarında azaltma bir çözüm değildir. Birden bırakılmalıdır. Aynı zamanda evdeki diğer kişilerin de sigara içmemeleri gerekmektedir. Çünkü pasif içicilik halinde de bebek üzerinde aynı etkiler görülebilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.