Lohusalık ve Sorunları

Doğumdan sonra plasentanın çıkması ile başlayan dönem Loğusalık dönemidir. Ortalama 6 hafta kadar sürer. Sezaryenle doğumdan sonra ise bu süre yaklaşık 4 haftadır.

Loğusalık döneminde meydana gelen olaylar:

  • Süt gelmesi ve emzirme dönemi
  • Rahim küçülmeye başlar
  • Gebelik öncesi meydana gelen ve bebeğin yerleşimini kolaylaştıran rahim iç zarı dökülmeye başlar
  • Vücutta meydana gelen gebelik değişmeleri geri döner

Doğumdan sonra yaklaşık 2–4 gün içinde plasenta çıkışı ile beyinden süt hormonu salgılanır ve memelere süt dolmaya başlar. Bebeğin emmesi ile refleks uyanır ve süt üretimi daha da artar. Bu yüzden ilk günlerde süt gelmese bile bebeğe meme verilmeli ki bu refleks uyarılsın.

Süt üretimi sürekli olan bir olay olduğundan bebeğinizi besledikten sonra hala memelerde dolgunluk varsa mutlaka boşaltın. Aksi takdirde süt birikimi sonucu dayanılmaz ağrılar ve de ileride apse oluşabilir.

Doğumdan sonra başlayan diğer hadise rahmin küçülmesidir. Rahim adaleleri kasılır ve bu arada rahim içinden loğusa akıntısı gelir. Doğumdan sonra ilk birkaç saat gelen akıntı kan şeklindedir. 1 hafta kadar koyu kırmızı renkte akıntı gelir. Sonraki haftalarda ise bu akıntı kahverengi olur ve daha sonra sarı renge dönüşür ve miktarı azalır. Yaklaşık 4–5 hafta içinde loğusalık akıntı sona ermiş olur ve normal vaginal ıslaklık kalır. Rahim de kasılmalarla küçülür ve yaklaşık 10–12 gün içinde karından hissedilemeyecek kadar küçülmüş olur.

Loğusa akıntısındaki renk değişimi normal sınırlarda değilse ve kötü koku varsa, ilaveten rahimdeki küçülme yeterinde sağlanamazsa infeksiyon açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu durumda doktorunuzla irtibat kurmalısınız.

Doğumdan sonra, gebelikte meydana gelen değişiklikler tekrar geri döner. Vücuttaki fazla sıvı atılır(bu dönemde sık idrara çıkma görülür), karın küçülür, doğum yolundaki kemiklerde ve eklemlerdeki değişimler kısmen geri döner ve gebelik lekeleri solmaya başlar.

Loğusalık döneminde meydana gelen sorunlar

  • Memede süt birikimi ve apse oluşumu
  • Rahim içi iltihabı
  • Vaginal kanama

Memede süt birikimi ve apse oluşumu

Memede başlayan süt üretimi sürekli olduğundan belirli aralıklarda bebeği emzirdikten sonra mutlaka memeler aletle boşaltılmalıdır. Aksi takdirde memede süt birikimi ile memelerde gerginlik ve ağrı, ayrıca yüksek titremelerle ateş saptanır. Eğer tedbir alınmazsa memede apse meydana gelir ki bunun da tedavisi antibiyotik tedavisi ve cerrahi müdahaledir.

Rahim içi iltihabı 

Loğusalık akıntısı normalde kokusuzdur ve yukarda anlatıldığı gibi değişik karakterdedir. Bununla beraber normalde olması gereken renkten farklı yani iltihap renginde ve kötü kokuyla beraberse ciddi bir durum söz konusu olabilir. Bu belirtiler genellikle rahim iltihabıdır. Burada tedavi ciddi bir antibiyotik tedavisidir. 

Vaginal kanama 

Loğusalıkta meydana gelen kanama ilk 3–4 saatte sona erer ve sonra gelen loğusalık akıntısıdır. Kırmızı olsa bile karakter olarak kandan farklıdır. Doğumdan sonra durmayan kanamaların en sık sebebi kalan plasenta parçaları veya zarlarıdır. Kanama genelde pıhtılar ile beraberdir ve miktarı çok fazladır. Bu durumda doktora başvurmak gerekir ve yapılan tetkiklerde plasenta kalıntısı söz konusu ise müdahale gerekebilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.