Yumurta Hücrelerinin Olgunlaştırılması ( IVM)

In vitro matürasyon olarak bilinen bu yöntem özellikle son yıllarda sıkça gündeme gelmeye başlamıştır. Aslında 1990 larda uygulanmaya başlanan bu yöntemle 1994 de ile ilk hamilelik elde edilmiştir. Prensip olarak yumurtlama tedavisinde kullanılan ilaçları kullanmadan yumurtalıklarda bulunan küçük ve olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin elde edilerek laboratuarda olgunlaştırılmasıdır. Laboratuarda özel sıvılarda 24ile 48 saat kadar bekletilen yumurta hücreleri daha sonra sperm ile mikroenjeksiyon yapılır ve gelişen embriyolar rahim içine verilir.

Son yıllarda ülkemizde de bu yöntemin sıklıkla yapıldığı ve son çare gibi gösterilen IVM yönteminin şimdilik belirli durumlarda kullanılabileceğini vurgulamak gerekir. Özellikle daha önce yapılan yumurtlama tedavilerinde beklenenden fazla yumurta gelişip aşırı uyarılma denen hayatı tehdit edici durum yaşamış kadınlar için uygun yöntemdir. Yöntemin uygulanabilmesi için diğer şart kadının yaşının genç olması ve adet başında yapılan ultrasonografi ile bol miktarda genç yumurtaların bulunmasıdır. IVM daha önce yapılan tüp bebek yöntemlerinde düşük kaliteli embriyolar gelişen ve yumurtlama tedavisine yeterli cevap alınamayan vakalarda da bir seçenek olabilir.

IVM nasıl yapılır?

IVM için şartları uygun olan kadınlar öncelikle adet kanamasının 3 günü ultrasonografi ile değerlendirilir ve yumurtalıklarında önceki aydan kalan kalıntı yumurta olmadığına ve rahim iç zarının da yeterince inceldiğine bakılır. Herhangi bir ilaç verilmez ve 4 gün sonra tekrar ultrasonografi tekrar bakılır ve küçük yumurtalar 8-10mm çaplara ulaştığında olgunlaşmalarını sağlayan hCG iğnesi yapılır ve 35–36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi tüp bebek işlemindekinden bazı farklılıklar gösterir. Burada kullanılan yumurta toplama iğnesi daha ince ve kısadır. Ayrıca yumurta toplarken kullanılan çekme basıncı daha düşüktür. Elde edilen yumurta hücreleri 24–48 saat kadar özel sıvılarda bekletilir ve olgunlaşan yumurtalara sperm mikroenjeksiyonu yapılır. Mikroenjeksiyondan 2–3 gün sonra meydana gelen embriyolar rahim içine transfer edilir. Bu arada yumurta toplama günü başlanan östrojen ve sonra eklenen progesteron hormonu ile rahim iç zarı verilecek embriyolar için uygun hale getirilmeye çalışılır.

Başarı oranı nedir?

IVM ‘in bilinen tüp bebek yöntemine yakın başarı oranı olduğu  yayınlarda bildirilmesine rağmen, bu yöntemle elde edilen embriyoların rahim iç zarına tutunma oranı oldukça düşüktür. % 25 ile % 35 arasında hamilelik oranı ve % 10 civarında tutunma oranı bildirilmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.