Myomlar kadınlarda yaklaşık yüzde 20 sıklıkta görülen iyi huylu kitlelerdir. Rahim duvarının adale tabakasından kaynak alırlar ve nedeni tam olarak bilinmese de östrojen hormonu etkisiyle rahim adale dokusunda lokal olarak bazı hücrelerin aşırı çoğalması ile oluşmaktadır.
Myomlar yapı olarak içi dolu et topları şeklindedir. Myomlar değişik büyüklüklerde olabildiği gibi rahim duvarındaki konumuna göre dölyatağına doğru büyüyenler (submüköz), rahim duvarı içinde (intramural) ve rahim duvarı dış yüzeyinde (subseröz) olarak da sınıflanmaktadır. Rahim dış duvarında büyüyen, bazen rahime bir sapla tutunan myomlar aslında büyüklükleri ve kitle bası etkileri dışında pek belirti vermezler. Rahim duvarı içinde, rahim odacığına yani dölyatağına doğru büyüyen myomlar ise şiddetli kanamalara ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Hamilelikte myomlarda belirgin büyüme olur ve dejeneresans adı verilen değişiklikler olur. Hamilelikte rahim yüzeyine doğru büyüyen ve özellikle saplı myomlar büyüyen kitle nedeniyle nefes darlığı yapabilir. Dejenere olan myomlar ise şiddetli karın ağrılarına neden olabilmektedir. Rahim duvarı içinde ve dölyatağına doğru büyüyen myomlar erken hamilelik aylarında kanamalara neden olarak, düşüğe neden olabilmektedir. Sonraki aylarda ise erken doğum tehdidi ve erken doğuma neden olabilmektedir. Rahim kanalı civarında büyüyen myomlar ise doğum kanalını daraltarak vaginal doğum için engel olabilmektedir.
Hamilelik öncesi yapılan jinekolojik kontrollerde hamilelik için engel olabilecek veya hamilelikte problem yaratma olasılığı olan myomların alınması hamilelik başarısını arttırabilmektedir. Bunun dışında sorun yaratma olasılığı düşük olan myomlarda hamilelikte takip yeterlidir.
Bazen saplı myomlar sapı etrafında burulabilir veya myom dejeneresansı neticesinde karın içine toksik maddeler yayılarak şiddetli karın ağrılarına neden olabilir. Bu durumda hamilelikte myomların alınması gerekebilir. Hamilelikte yapılan myom alma operasyonlarında erken doğumu uyarmaması için önceden hazırlıklar yapılmalı ve operasyon sonrası da rahim adalesinin kasılmasını engelleyen tedaviler yapılmalıdır.
Doğum sonrası ise myomlar rahim duvarının kasılmasını engellediğinden doğum sonrası kanamalar görülebilir. Gerekli tedbirler alınmazsa, rahimin alınmasına kadar giden komplikasyonlar olabilmektedir.
Hamilelikte myomların doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve diğer kitlelerden ayrılması gerekmektedir. Bunun için ultrasonografi ve renkli doppler ile inceleme yeterli olmaktadır.
HAMİLELİKTE MYOMLARIN YOL AÇTIĞI PROBLEMLER
1. Düşükler
2. Düşük tehdidi
3. Erken doğum tehdidi
4. Erken doğum
5. Plasentanın erken ayrılması
6. Sezaryen ile doğum olasılığında artış
7. Bebekte gelişme geriliği
8. Bebeğin duruş bozuklukları
9. Erken su gelmesi
10. Plasentanın ayrılmasında sorunlar
11. Doğum sonrası kanamalar
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğiyle…