Hamilelik ve Migren

Migren genç kadınlarda sıklıkla görülen bir problemdir. Migreni olan genç kadınlarda başlıca neden hormonal değişimler olduğundan gebelik dışında da hormonal ilaçları alırken migren atakları uyarılır. Bu nedenle doğum kontrol hapları ve diğer hormonal tedavileri alacak kadınlara migreni olup olmadığını sorgulamamız gerekir.

Kadınlarda migrenin % 60-70’i adet öncesi dönemlerde meydana gelir ve aura adı verilen ön haberci belirtiler olmadan görülür. Geri kalan migren atakları aura ile birliktedir. Hamilelikte adet öncesi görülen migren atakları ortadan kalkar. Yani gebelikte hormonal iniş çıkışlar bir süre için durduğundan migren sıklığı da azalır.

Hamilelikte migren en sık ilk 3 ayda meydana gelir. Sonradan hormonların sabit düzeyde kalması nedeniyle 3 aydan sonra daha az sıklıkta görülür. Aura adı verilen ön belirtilerle meydana gelen migren bazen gebelikte ilk olarak ortaya çıkar. Bu durumda migren dışındaki baş ağrısı nedenleri de gözden geçirmek gerekebilir. Zira hamilelikte hipertansiyon, şeker hastalığı ve diğer kafa içi problemleri de göz ardı etmemek gerekir.

Migreni tetikleyen faktörler şöyle sıralanabilir: Anksiyete ve stres, uyku ve beslenme gibi hayat değişiklikleri, ışık ve yüksek ses, aşırı miktarda egzersizler.

Migrenin engellenebilmesi ancak yukarıda sıralanan nedenler ortadan kaldırılarak önlenebilir. Bunun dışında migren atağında istirahat ve rahatlama, sessiz ve loş ışıkta uzanma sıkıntıları azaltabilir. Sık ve az miktarda yemek ile migrenin uyarılması azaltılabilir. Hafif egzersizlerin ve yoganın da migrene bazen faydalı olduğu ve rutin yapıldığında faydalı olabileceği bildirilmektedir. Bunun yanında iğne ile yapılan akupunkturun da gebelikte migren için kullanılabilir.

Hamilelikte migren için ilaç alternatifleri oldukça kısıtlıdır. Parasetamol içeren ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir ama etkileri sınırlıdır. Bunun yanında bulantı ve kusmayı engelleyen ilaçlar da kullanılabilir. Migrenin spesifik tedavisinde kullanılan ve Sumatriptan içeren ilaçlar gebelikte ilaç kategorisinde C grubuna girmekte ve rutin olarak kullanılması önerilmemektedir. Ergot alkaloidleri ilaç grubu ise düşük ve kayıplara neden olabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır. Nonsteriod antienflamatuar adı altında toplanan ibuprofen gibi ilaçlar ilk 3 aydan itibaren 6 ay sonuna kadar kullanılabilir. Son 3 ayda kalpte açık olan deliklerin erken kapanmasına neden olabileceğinden bu grup ilaçlar kullanılmamalıdır. Aspirin için de aynı kurallar geçerlidir.

Bebek doğduktan sonra lohusalık döneminde de yaşanan hormonal düşüşler de migreni uyarabilir. Bu dönemde ergot alkaloidleri dışındaki tüm alternatifler rahatlıkla kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir