Aşılama ( İnseminasyon)

İnseminasyon  halk arasında aşılama olarak da adlandırılan ve yardımla üreme tekniklerin bir yöntemidir.  Kısaca tanımlamak gerekirse erkekten alınan spermin kadın dölyatağına verilmesi şeklinde yapılan bir işlemdir.

 

Bu yöntemin uygulandığı durumlar :

  1. Sperm sayımındaki problemler
  2. Sebebi açıklanamayan kısırlık durumlarda
  3. Spermin dölyatağı kanalından yeteri kadar geçemediği durumlarda (Bunun için önceden uyuşmazlık testi yapılır)
  4. Cinsel ilişkinin gerçekleşemediği durumlarda (Kadında vajinismus ve erkekte hipospadias problemlerinde ilişkinin gerçekleşemediği durumlarda)
  5. Sperm hacminin az olduğu ve vajinada kalamadığı durumlarda

İnseminasyonun değişik metotları olmasına karşın günümüzde rahim içi inseminasyon (İntrauterin inseminasyon) uygulanmaktadır. Bu işlem için gerekli testler yapıldıktan sonra kadına yumurtlama tedavisi amaçlarla ilaçlar verilir ve ultrasonografi takibi ile yeterli boyut ve olgunlukta yumurta geliştiğinde yumurta çatlaması (Yumurtlama olayı) için verilen ilaçlardan yaklaşık 36 ile 40 saat sonra yapılır. Bunun için erkeğin önceden ortalama 2–3 gün cinsel perhiz sonrası laboratuarda sperm verilir. Bu sperm laboratuarda yıkama işleminden geçirildikten sonra sperm kalite ve yoğunluğu arttırılmış ve hacmi azaltılmış olarak bir enjektörde verilir. İnseminasyon için hazır olan sperm bu işlem için uygun ve steril bir kanül denen aletle dölyatağı içine verilir. Bu işlemden sonra yaklaşık 15 dakikalık dinlenme yeterli olmaktadır. İnseminasyondan sonraki gün yumurtlama kontrolü yapılır ve aynı gece tekrar cinsel birliktelik tavsiye edilir. Gebelik olup olmadığı en son görülen adetten 30 gün sonra sayılarak yapılan kanda gebelik testi ile tespit edilir.

İnseminasyon yönteminde başarı şansı % 20 ile 25 arasında değişmektedir. Bunun açıklaması ise şöyledir: Bir tedavi ayına başlayan 10 çiftten yaklaşık 2 veya 3 gebelik elde edilme şansı vardır. Bu işlemin yapılma sayısı her ne kadar sınırlı değilse de 3 ile 6 inseminasyon sonrası gebelik olmazsa yardımcı üreme tekniklerine (Tüp bebek) başvurulması önerilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.