Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Sevgili Eşim Yeşim ile doğumlar da bazen birlikte oluyoruz. Kendisini doğum fotoğrafçılığına yönlendirdiğim için sürekli bana teşekkür ediyor. Bazen öyle oluyor ki o başka doğuma ben başka doğuma gidiyoruz. Zaman zaman ben onun çektiği kareleri eleştirsem de o kendi bildiğini yapmaktan vaz geçmiyor. Şimdi amatör olarak fotoğraf çekmeye vakit bulamasam da çekilen karelerin değerini biliyorum.

Yeşimin bir yazısına yer vermek istedim. Hem fotoğraf çektirmek isteyenler ve çekenler için iyi bir başlangıç olur.

Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Bugün uzun zamandır yazmak isteyip de bir türlü yazamadığım doğum fotoğrafçılığı hakkında bir kaç satır yazmak istedim. En sonunda oturdum ve yazıyorum.

2005 yılından bu yana doğum fotoğrafları çekiyorum. Fotoğraf çeken siz olunca senin doğumunu kim çekecek sorusu çok soruluyor.Eşimin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olması hem de fotoğraf çekmeyi sevmesi nedeniyle herkes fotoğrafları babası çeker diye de aklından geçiriyor. Ama ilk doğum da olduğu gibi babamız ben anestezi ile kendimden geçtikten sonra ameliyathane kapısının önünde bekliyor bebek doğunca içeri giriyor. Babalığı yaşamak istiyor ve baba adaylarına da bebek çıkıncaya kadar kapı önünde olmalarını öneriyor. Tabi ki bu bizim kişisel tercihimiz. Şu ana kadar yüzlerce baba eşlerinin yanın da oldu elini tuttu, bebeğe ilk dokunuşları eşiyle birlikte gerçekleştirdiler.

 

fotoğraf Pemra Yüce
fotoğraf Pemra Yüce

 

Maya Sunun doğum için (1997) duruşunu, anneliğini, tarzını ve hayata bakışını çok sevdiğim Pemra Yüce ile beraber olmuştuk. Mira’nın fotoğraflarını da onun çekmesini planlıyoruz. Kendi kişisel doğum fotoğraf çekimimden yola çıkarak doğum fotoğrafları nasıl çekilir, doğum fotoğrafçısı seçimini yazmak istedim. Bir de bunu yazmam da bana e-mail ve telefon ile ulaşan bu işi yapmak istediğini söyleyen, yol göstermemi isteyen kişilere küçük de olsa bir kaynak olabileceğini düşündüm. Çünkü ben bilginin paylaşıldıkça çoğaldığına inanıyorum. Her ne kadar albüm, broşür, cd tasarımı vb hepsi karşıma birebir kopya olarak çıksa da bunlara takılmadan aynı duygularla elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum. Ayrıca kişisel olarak birebir çekimler de desteklediğim bir çok fotoğrafçının da bugünler de kendi alanlarında isimleşmesi, fotoğraf çekiyor olması çok hoşuma gidiyor.

Günümüz de hemen hemen her ailede dijital kameralar bulunuyor ve bu kameralar ile de doğum anını görüntülerim diyen aileler olabiliyor. Saygı duyuyor ama tüm tecrübeme dayanarak bunun hayal ettikleri gibi olmayacağını söylemek istiyorum. Doğum fotoğrafları çekmek için çok ciddi tecrübe, alışkanlık, bilgi, birikim gerekiyor. Aynı zaman da sağlık ve tıbbi etik anlamında da donanımlı ve tecrübeli olmak gerekiyor. 16 yıl bu sektör de çalışmış biri olarak bu konuda kendimi şanslı görüyorum. Doğum fotoğraflarının çekildiği ilk yıllara göre doktorların, hastanelerin doğum fotoğrafçılarına alışmış olsa da genel kuralların değişmediğini bilmek gerekiyor. Bu konu da önerim hastanenin hijyen ve diğer kurallarını çok iyi bilmek. Çekim yapılacak alanlar da son derece uygun hareket etmek.

Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Doğum fotoğrafı nasıl çekilire başlamadan önce doğum fotoğrafı çekecek fotoğrafçının 24 saat çalışma saati olacağını bilmesini gerekir. Bugün havam da değilim gidemem, çekim yapamam , kar yağıyor fırtına var vb lüksü yok. Her doğumun birbirinden farklı olduğunu, çok zevkli, çok, heyecanlı çok da yorucu olduğunu bilmesi gerek. Fotoğrafçının kan korkusu , ameliyathane korkusu olmamalı serinkanlı olmalı.

Doğum fotoğrafı çekilecek hastanenin kuralları önceden öğrenilmeli hangi alanlara girilip hangi alanlara girilemeyeceği mutlaka edinilmesi gereken bilgilerdendir. Asla başka hastanelerle karşılaştırma yapılmamalı her hastanenin akreditasyon ve ISO kurallarının farklı olduğu bilinmelidir. Fotoğrafçı bütün steril alanları bilmeli, ona göre hareket emelidir. Doğum fotoğrafları çekebilmek için dijital bir kameraya bu kamerayla uyumlu lenslere ve fotoğrafçının temel fotoğraf bilgisine sahip olduğunu varsayarak yazıyorum.

Ameliyathane de veya diğer alanlar da temel kompozisyon kuralları, alan derinliği vb temel fotoğraf tekniklerini de yazmıyorum. Zaten doğum fotoğrafı çekmeyi planlayan kişiler bu eğitimleri almış kişilerdir.

Normal doğum ya da sezaryen olsun ameliyathane ortamı oldukça aydınlık bir ortamdır. Bir fotoğrafçının en büyük silahının ışık olduğunu düşünürseniz net ve harika fotoğraflar çekememek için hiçbir sebep yok. ISO değerini çok iyi ayarlamalı ve uygun ISO ile çekim yapılmalıdır. Düşük diyaframlı 2,8 ya da daha düşük lensler doğum için son derece başarılıdır. Ben uzun yıllar 50 mm lens ile çekim yaptım ama şimdi 24-105 lensim vazgeçilmezim. Hem bebek odasında hem ameliyathane de flash kullanımı kesinlikle yasaktır!… Hele bebek doğduktan sonra asla flash kullanılmamalı kullanan aile büyükleri vb de varsa uyarmayı borç bilmeli fotoğrafçı.

Diyafram öncelikli moda çekim yapmak yine kişisel tercihim ama yeni başlayan kişiler kesinlikle bu modu kullanmalı. Manüel çekimler de ayarlar çok özenli yapılmalı. Yeni başlayanlar sıklıkla seri çekimi kullanır . Ama art arda çıkan kareler birbirinin aynısıdır bunu fotoğrafçı çok iyi algılamalı.

Doğum anın da önemli olan bebeğin çıktığı ilk anlar, göbek kordonu kesilmeden çekilen kareler ve sonrasın da ilk ağlamanın olduğu andır. Bu süreye kadar geçen zaman da fotoğrafçı beklemelidir. Bebeğin ağladığı ana kadar mümkünse hatta tüm çekim esnasında konuşulmamalı, poz verin vb gibi sözler sarf edilmemeli, işin ehli olarak son derece profesyonel çekim yapılmalıdır. İster sezaryen ister normal doğum olsun bir bebeğin sağlıkla ağladığı ana kadar geçen süre hem hekim, hem de ameliyathane de bulunan diğer kişiler için en özel ve stresli anlardır. Bazen bebekler sağlıkla doğmayabilir. Bu anlar da çekim bırakılmalı ve stres anları çekilmemelidir.

İkiz ya da üçüz doğumlar da tüm bebekler doğduktan sonra bebeklerin yanına giderek çekim yapılmalıdır.

Bebek doğduktan sonra bebeğin aspire edilmesi ( solunum yolunun özel bir hortum ile temizlenmesi) vb anların çekiminin yapılması bazı çocuk hekimleri tarafından tercih edilmemektedir. Kişisel olarak da çok kanlı, acı veriyormuş hissi uyandıran an fotoğraflarını prensip olarak çekmiyorum ve çekilmemesi gerekliliğine inanıyorum. Bu bilgi aileler ile paylaşılmalı ve ailelere sorulmalıdır. Sonuçta bazı aileler ilk aşısı dahil bir çok kareyi isteyebilmektedir.

Bebek odası ameliyathaneye göre daha rahat hareket edilebilen bir ortamdır. Burada yine ışık göz önünde bulundurularak çekimler yapılmalı özel poz vb durumlara girilmemeli mümkünse en doğal anlar tercih edilmelidir. Bebeğin ilk bakımları bittikten sonra anne odasına gelinceye kadar bebek odasın da dinleneceğinden bebek odası daha fazla rahatsız edilmemelidir. Bebek anne ile buluştuğu ilk an vb çekimler de yine odanın ışığına göre çekimler yapılmalı , mümkünse çok sessiz olunmalıdır. İlk emme anı oldukça özeldir ve bazen bebekler emme de başarılı olamamaktadır. İlle de ilk emme anını çekeceğim gibi olmazsa olmaz fikirlere fotoğrafçı kapılmamalıdır.

Sancılı bekleyişler yerini sevinç gözyaşlarına bırakırken fotoğrafçı çekimi tamamlamalıdır.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir