Yaz Mevsiminde Hamileleri Bekleyen Problemler

YAZYaz mevsimi özellikle ülkemiz gibi ağır sıcakların yaşandığı yerlerde hamileler için zor geçmektedir. Fizyolojik olarak hormonal etkilerle birlikte hamilelerde metabolizma artmıştır. İlaveten genel olarak vücut damarlarında genişleme meydana gelir. Bu değişimler vücut sıcaklığının artışına neden olur. Bu değişim kışın iyi yöndedir. Yani soğuk mevsimde sıcak hissetmeleri sık yaşanan bir durumdur. Yazın ise sıcaklığın artışı ile hamileler için zaman neredeyse geçmez. Bu değişimlerle ilgili olarak aşırı sıvı kaybı da hamilelerin halsiz ve bitkin hissetmelerine neden olur.  

Hamilelikte vücut bağışıklığında azalma enfeksiyonlara eğilimi arttırır ve tedavi edilmezse uzun sürmelerine neden olur.  Hamilelikte özellikle alt uzuvlardaki toplardamarlarda büyüyen rahim nedeniyle akım yavaşlar. Ayaklarda şişme ve toplardamarlarda pıhtılaşmaya eğilim olur. 

Kısaca özetlediğimiz değişimler nedeniyle yaz mevsiminde hamileleri bekleyen problemlerden bahsetmekte fayda var. 

SIVI VE TUZ KAYBINA DİKKAT!

Sıcaklar nedeniyle aşırı sıvı kaybı eğer tedbir alınmazsa dehidratasyon adı verilen aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Klimalı ortamlarda da sıvı kaybını önleme olasılığı olmadığından yeterli miktarda sıvı alımı sağlanmalıdır. Sadece su değil,  maden suyu gerektiğinde dengeli tuşlu solüsyon içeren sporcu içeceklerin de tüketilmesi hamilelerin sağlığı açısından önemlidir. Bu arada mutlak tuz kısıtlanması yazın sakıncalıdır. Zira kaybedilen tuzun bir türlü yerine konulması da önemlidir. 

Yaz mevsiminde serinlemek için başvurulan yollardan biri havuza girmek veya denize girmektir. Kalabalık havuzlarda enfeksiyon riski olabilir. Bunun en önemli belirtisi idrarda yanma veya kokulu vajinal akıntıdır. Bu durumda tedavi amaçlı hekime danışılmalıdır. Denizlerde ise enfeksiyon riski daha azdır. Bu nedenle yüzerken bunları göz önüne alınmasında fayda vardır.   

GIDA ZEHİRLENMELERİ VE BACAKLARDA PIHTILAŞMA OLMAMASI İÇİN..

Sıcaklarla birlikte gıdaların çabuk bozulması ve başta salmonella ve listeria adı verilen mikropların üremesine uygun zemin hazırlar. Özellikle tavuk eti ve kırmızı et ve balık kaynaklı gıdaların taze olarak tüketilmesi veya dondurulmuş ise çözüldükten hemen sonra pişirilmeli ve sıcak olarak tüketilmelidir. Pişirildikten sonra soğumuşsa hamilelerin mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir.

Yaz denince genellikle tatil ve yazlık mevsimi akla gelir. Uzun yollarda hareketsiz bacaklarda pıhtılaşmaya eğilim nedeniyle mutlaka belirli aralıklarla mola verilmelidir. 

Hamilelerin yaz mevsiminde güvenle seyahat etmeleri ve tatil yapmaları için seçmeleri gereken ideal gebelik haftaları 16 ile 28 arasıdır. 

Tatilde aciliyet oluşturabilecek durumlar vajinal kanama, sıvı boşalması ve adet ağrısı şeklinde ağrılardır. Bunun dışında idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar, ishal ve kabızlık ise hamileyi takip eden hekimi arayarak telefonla dahi çözülebilecek problemlerdir. 

YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN İLAÇLAR

Seyahat eden hamilelerin çantalarında bulundurması gereken bazı ilaçlardan da bahsetmekte fayda var. Özellikle tatil yerlerinde yeterli sağlık hizmeti veya ilaca ulaşma şansı olmayabilir. Bu nedenle hamilelikte sıklıkla karşılaşılacak problemlere yönelik bazı ilaçların bulunması gerekir.  

    • Kabızlık ilaçları
    • İshali önleyen probiyotikler
    • Akıntılar ve vajinal enfeksiyonlar için mantar fitil ve kremleri
    • Baş ve diğer ağrılar için parasetamol içeren ağrı kesiciler
    • Kanama ve erken doğum kasılmalarını önlemek amaçlı progesteron hormonu içeren ilaçlar. 

Sağlıklı ve keyifli bir yaz geçirmeniz dileklerimle..

Dr Hüseyin Mutlu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir