Genital organların polipleri vulva ve vaginada olabildiği gibi rahim kanalı ve ağzından kaynaklı ve rahim içinde olabilmektedir. Rahim ağzı ve rahim kanalı kaynaklı poliplere servikal polip adı veriyoruz, rahim içindeki poliplere de endometrial polip adı veriyoruz. Tüm bu poliplerin önemli bir bölümü semptom yapmadan tesadüfen saptanırlar.
Dış genital organların polipleri sadece çıkıntı ve ele gelen toplar şeklindedir ve genellikle cilt ve mukozadan kaynaklı zararsız oluşumlardır. Pek şikayet yapmaz.
Servikal poliplerde ise genellikle adet dışı kanama ve ilişki sonrası kanamalar sıklıkla görülebilmektedir. Sıklıkla endometrial polipler ile beraberdirler. Endometril polipler de benzer şikayetlere ilaveten kısırlık ve ağrı nedeni olabilmektedir.
Özellikle genç kadınlarda başkabir neden yokken bebek olmuyorsa poliplerin varlığı hamile kalmayı geciktirebilir. Bu durumda alınmaları hamilelik başarısını arttırabilmektedir.
Menopoz sonrası saptanan servikal ve endometrial polipler menopoz sonrası kanama nedenidir ve bunların alınması gerekir ve maalesef rahim kanseri ile beraber olabilmektedir.
Dış genital bölgedeki polipler lokal anestezi ile alınabilir. Servikal polipler de aynı şekilde lokal anestezi ile alınabilir ve ilave olarak polip kökünün küretaj yapılması veya yakılması tekrar olasılığını azaltabilir.
Endometrial polipler basit küretaj ile alınabildiği gibi en doğru yoöntem histeroskopi ile poliplerin temizlenmesidir. Bu yöntemin faydası özellikle bebek isteyen kaınlarda rahim zarında hasar bırakmaz. Küretaj ile bazen rahim içi yapışıklıkları olabilir ve bu da aynı şekilde başarılı bir hamilelik için problem olabilmektedir.
Histeroskopi ile direk görülerek polip alınır ve ultrasonografi ile görülmeyen ve şüpheli bölgeler saptanmışsa oralardan da biopsi yapma şansı verir.