Histeroskopi Nedir? Nasıl uygulanır ?

Histeroskopi kamera yardımıyla rahim içine bakılması ve buradaki problemlerin giderilmesine yardımcı olan operasyondur. Histeroskopi tanısal yani teşhis için kullanılabilir veya operatif histeroskopi olarak ikiye ayrılır. Tanısal histeroskopi ile başlayıp sonra operatif histeroskopiyle devam edilmesi en sık uygulanan yöntemdir. Tanısal histeroskopide genelde ince aletler kullanılır. Operatif histeroskopide ise rahim kanalı yaklaşık 9 mm kadar genişletilmesi gerekir. Rahim içnde bulunan polipler, miyomlar, yapışıklıklar ve doğuştan rahim odacık bozuklukları(septum, T şeklinde Uterus) histeroskopi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Histeroskopi genel anestezi altında yapılır ve büyük moleküllü sıvılar ile rahim odacığı genişletilerek görüntü sağlanır. Rahim odacığındaki sorunlar öncelikle saptanır ve sonra özel makaslar veya elektrikli(koter) kesiciler ile kesilmesi sağlanır. Ortalama operasyon süresi 30 dakika civarındadır. Sıvı yüklenmesi en büyük risk olduğundan operasyon süresinin kısa tutulması öncelikli prensiptir. Operasyonda kullanılan sıvı ve sıvı açığı titizlikle kontrol edilir. Histeroskopi sonrası anesteziden ayılma periyodu haricinde hastanede kalınmasına gerek yoktur ve genelde ameliyat edilen vakaların büyük bölümü 5 saat içinde evine taburcu edilebilir. Özellikle birden çok ve büyük miyomların alındığı operasyonlarda kanama kontrolü gerektiğinden, kanama olmadığı kanatinden sonra taburcu işlemi gerçekleştirilir.

Aşağıda histeroskopi operasyonuna ait videolar mevcutttur. Videolar benim yaptığım operasyonlardır ve zamanla elimde bulunan çok sayıdaki video materyalini edit edip upload etmeye çalışacağım. Birinci vaka genç bir hastam vaginal kanamalarının çok şiddetli olduğu şikayeti ile başvurdu. Çok kanamaya bağlı kansızlık da mevcuttu. Yapılan muayene ve ultrasonografik tetkikinde rahim içinde myom(submüköz myom) saptandı ve histeroskopi ile rezeksiyon yapıldı. Operasyon süresi 15 dakika kadardı ve hastam 3 saat sonra yemeğini yedikten sonra evine taburcu oldu. 3 gün sonra işine döndü. Operasyon sonrası adet kanamaları normale döndü ve verdiğim demir tedavisiyle kan sayımı da normale döndü.

https://vimeo.com/manage/videos/10628316

İkinci vaka çocuk isteyen ve yapılan tedaviler sonucunda hamile kalamamış bir kadın. Yapılan rahim filmi ve ultrasonda rahim içinde perde(septum) saptandı ve laparoskopi ile histeroskopi yapıldı. Operasyona öncelikle laparoskopi ile başlayıp rahmin perde (septum) ile ayrılmış olduğunu yani rahim tepesi düz olduğu saptandı. Tüpler ve yumurtalıklar da normaldi. Sonra histeroskopi ile septum kesildi ve sonra rahim içine spiral uygulandı ve 2 ay sonra spiral çekildi. Sonrası kendiliğinden gebelik oldu ve normal doğum ile sağlıklı bir bebeği oldu. Bu tür vakalarda ilave olarak rahim kanalı yetmezliği de olduğundan 3 ayda rahim ağzına serklaj operasyonu yapılması gerekebilir.

https://vimeo.com/manage/videos/11428335

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.