Rahim içi Yapışıklıkları Nedenleri ve Tedavileri (Sineşi Uterin)

Rahim içinde meydana gelen yapışıklıklar sıklıkla kısırlık veya tekrarlayan düşük nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle adetin ileri derecede azalması, bebek olmaması, düşük olması gibi sorunlara neden olmaktadır.

Rahim içi yapışıklıklarına neden olan olaylar: geçirilmiş rahim içi müdahaleleri (tıbbi tahliyeler, küretajlar, histeroskopi), geçirilmiş pelvik enfeksyonlar, genital tüberküloz, myom operasyonlar örnek gösterilebilir. Özellikle anne rahminde bebek kaybı yani düşüklerde bebek ve dokuları kısmen öldüğü için ölü doku temizlendikten sonra yapışma olasılığı artmaktadır.

Rahim içi yapışıklıklarını teşhis yöntemi ultrasonografi, 3 boyut ultrasonografi, rahim filmi ve histeroskopidir. Bunlar içinde kesin tanı histeroskopi ile konulmaktadır. Aynı seansta da rahim içi yapışıklıkları tedavi edilebilmektedir.  Histeroskopi ile yapışıklıkların açılması yapışıklık derecesine göre zorluk gösterebilmektedir. BUna göre operasyon süresi de 15 dak ile 1 saat arası değişebilmektedir. Örneğin tüm veya tama yakın rahim odacığındaki yapışıklıklarda tek seansta tedavi yeterli olmayablir. Bazen birkaç defa histeroskopi yapmak gerekebilir.  Histeroskopi sonrası yapışıklığın tekrar oluşmamasi için ise yardımcı olarak spral uygulanabilir, balon kateter veya yapışmayı önleyen barier maddeler uygulanabilmektedir.

Rahim içi yapışıklıkları ile beraber rahim zarı da zarar gördüğü durumlarda operasyondan sonra rahim zarının tamiri için aylarda hormonal tedavi operasyon başarısını arttırabilmektedir.

Örnek olarak yapışıklık tedavisinde kullanılan histeroskopi ile sineşi açılması operasyonunu izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir