Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?

Bu yazıyı eşimin bloğundan alarak sizinle paylaşmak istedim.

Her şeyi sorduğumuz Google ile işe başlarız değil mi? Hemen “ doğum fotoğrafçıları” araması yaparak önümüz de listelenen bir sürü isim ve siteye tıklamaya başlarız.

Sitesi en güzel ve en profesyonel olanı mı seçeceğiz ? Hayır. Bu işi öyle güzel yapan profesyonel tasarımcılar var ki yurt dışı ve yurt içi diğer sitelerden toplama etkilenme vb ile güzel bir portfolyo hazırlayarak muazzam bir site yaratabilir. Sadece web sitesine bakarak karar vermemek gerekir.

Doğum fotoğrafçısının temel fotoğraf eğitimini almış olduğunu kabul ediyoruz fotoğrafçı seçerken. Zaten web sitesin de bu kişinin çalışmalarına ait sergileri, katıldığı organizasyonları vb görerek tarzı hakkın da bilgi sahibi olabiliriz. Ama yine de eğitimli ve alanında uzmanlaşmış kişileri seçmek daha doğru olacaktır.

Doğum fotoğrafçısının tecrübesi, toplam kaç doğum fotoğrafladığı sormamız gereken ilk bilgidir bana göre. Tecrübeli olmayan biri ile çalışmak risklidir, fotoğraf dışın da hastane ortamına uyum ve aşinalık konusun da sağlık ekibine sıkıntı yaşatabilir.

Doğum fotoğrafçısından örnek fotoğraflar istemek en doğal hakkınız. Seçim yaparken fotoğrafçı arzu edildiği takdirde referanslarını verebilmelidir. Web sitesinde de örnek fotoğraflar olmalıdır. Klişeleşmiş bir deyim olan ailelerin özel hayatına yer vermiyoruz vb karşınıza çıkmışsa hemen uzaklaşmalısınız. Web sitesin de yayınlanan fotoğraflar ailenin özel izniyle yayınlanır . Yine kişisel olarak söylemeliyim ki www.yesimmutlu.com web sitesin de yayınlanan tüm fotoğrafların ilgili yerler de yayınlanması için aileler ile aramız da sözleşme yapılmaktadır.

Nasıl fotoğraflar istediğinizi, doğum fotoğrafçınızın örnek fotoğraflarına ya da web sitesine bakarak beğendiğiniz tarzda çekimi belirtmelisiniz. Doğumun tekrarı yok ancak diğer bebekte…

Genel de sık yapılan yanlışlardan birisi doğum fotoğrafçılarının oluşturduğu paketlere göre çekim planın belirlenmesi. Doğum fotoğrafçısı seçilirken bana göre paket seçiminden ve baskı sayısından ziyade çekilen fotoğrafların fotoğrafçının tarzını yansıtabilmesi önemlidir. Sizin en özel anınızı duygusal bir hikayeye dönüştürebilmesidir. Yeter ki görebilen bir göz vizörden bakarken kalbi ile fotoğraf çekebilsin. Zaten fotoğrafçınızın çektiği tüm fotoğrafları yüksek çözünürlükte DVD ile sizin basacağınız şekilde vermesi zaten gerekir. Siz istediğiniz fotoğrafı basarsınız.

Doğum şekliniz, doğumu yapacağınız hastane, doktorunuz vb konuları doğum fotoğrafçınız ile en baştan konuşmanız gerekir. Doğum fotoğrafçınıza 24 saat ulaşabilme şansınız olup olmadığını öğrenin. Doğum normal olacaksa son dakika da kimse ortada kalmak istemez!. Yine doğum fotoğrafçısı seçerken çekimi kimin yaptığını mutlaka sorgulayın. Bazen sizin istediğiniz doğum fotoğrafçısı yerine karşınız da bambaşka kişiler olabilir . Çekim için kimi istiyorsanız mutlaka bunu belirtin.  Tek çalışan bir fotoğrafçı bazen acil durumlar yaşayabilir bu durumlar da yedek planının olup olmadığını öğrenin.

Doğum çekimi için gereken izinlerin sizin tarafınızdan alınacağını unutmayın. Fotoğrafçı ve doğum fotoğrafları çekimini mutlaka doktorunuz ile konuşun. Bazı doktorlar çekimi ve fotoğrafçıyı kabul etmeyebilir. Doktor kabul etse hastane etmeyebilir. Karar vermekte zorlandığınız fotoğrafçılar söz konusu olduğunda doktorunuza danışabilirsiniz. Günümüz de hemen hemen her doktor mutlaka doğum fotoğrafçıları ile doğum gerçekleştirmiştir. Doktorunuzun yine tercih ettiği etmediği fotoğrafçılar olabilir. Yine doğum fotoğrafçınızın tercih ettiği, etmediği hastaneler olabilir. Bu konulara önem gösterin.

Her zaman söylediğim bir söz ile yazıyı tamamlamaya çalışacağım. Erkeklerin askerlik anıları, kadınların doğum anıları bitmez. Bu sebepledir ki hayatınızın en duygusal en özel anınız da yanınızda olacak fotoğrafçının enerjisine, hayata bakışına ve değerlerini ayrı açıdan değerlendirin. Her anne adayının bunu hissettiğine eminim. Bu gelen ilk mail ya da konuşulan ilk telefon olsa bile…

Anders Petersen der ki:

“Fotoğrafın ne olduğu hakkında bir fikrim yok. Bunun üzerine de düşünmüyorum. Görsel unsurların entelektüel bir yaklaşımla birleştirilmesiyle fotoğrafın oluştuğuna inanmıyorum. Fotoğraf içinizden, yüreğinizden gelir, en ilkel, en hayvani içgüdü ve duygularınıza dayanır; açlık, susuzluk gibi… Aynı zamanda çocukça bir duygu ve eğlencedir, basittir, çocukça bir merak ve heyecandır. Çocuk olmak, çocuk kalmak kolay bir iş değildir, etrafınıza çocukça gözlerle bakmaya çalışın, çocuk gözlerinizi koruyun, çocuk merakınızı koruyun. Fotoğraf eğlenerek çekilir, eğlence yoksa fotoğraf da yoktur.”

Yeşim Mutlu olarak fotoğraflarım da heyecanımı, duygularımı yansıtıyorum. Çektiğim her karenin toplamından ben sorumluyum biliyorum. Herkesin kalbindeki fotoğrafı çekebilmesi dileğimle,

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.