//

Rahim ve Yumurtalıkların Alınması Operasyonu(histerektomi)

Laparoskopi ile sezaryen yerinin görünümü

Rahmin alınması ve ilave olrak yumurtalıkların alınması operasyonu belli nedenlerle uygulanmaktadır. Karından yapılan operasyona Total Abdominal Histerektomi(TAH), yumurtalıklar da alınıyorsa Total Abdominal Histerektomi ve Bilateral Salpingooforektomi(TAH + BSO) adı verilir. Vajinal yoldan alınıyorsa Vaginal Histerektomi (VH), Laparoskopi ile alınıyorsa Laparoskopik Histerektomi ve Bilateral salpingooforektomi  adı verilir. 

Rahim ağzı ve rahim kanseri vakalarında yapılan genişletilmiş operasyonlara da genel olarak Radikal Histerektomi adı verilmektedir. Bu operasyonda rahimi çevreleyen dokular daha geniş olarak çıkarılır ve ilave olarak kasık bölgesi lenf bezleri de çıkarılmaktadır. 

Burada kısaca bahsedeceğim daha çok iyi huylu hastalıklarda yapılan histerektomilerdir. 

Histerektomi nedenleri arasında en sık olanlar tedaviye cevap vermeyen kanamalar, miyomlar, endometriozis ve rahim iç zarı (endometrium) sorunlarıdır. Ayrıca rahim ile vaginada sarkmalar yani genital organ sarkmasında öncelikle vaginal histerektomi yapılabildiği gibi diğer operasyon türleri de uygulanabilmektedir.

Temel prensip olarak rahim ve yumurtlaıkları tutan bağlar kesilir ve damarları dikilir. Ortalama TAH + BSO ve TAH 1 saat civarında sürmekte. Laparoskopik Histerektomi ise 1.5-2 saat olarak sürmektedir. Vaginal histerektomi beraberinde vagina ve mesane sarkmaları tamiri de yapıldığından 1.5-2 saat sürebilmektedir. 

Laparoskopik hşsterektominin faydası hastanın daha erken ayaklanması, ağrı kesici ihtiyacının daha az olması ve ertesi günü taburcu olabilmesidir. Yumurtalıkların biri veya ikisinin alınması hastanın yaşı ve özelliklerine göre değişebilmektedir. 

Aşağıda Laparoskopi ile yaptığın hşsterektomi izleyebilirsiniz. 

Rahmi ve yumurtalıkları alınan kadın artık adet olmaz. Buna cerrahi menopoz adı veriyoruz. Normal günlük hayatına dönebilir ve cinsellik devam edebilir. Adet olmaz ve bebek doğuramaz.

 

Dr Mutlu

Dr. Hüseyin Mutlu 1965’te Razgrad’da doğdu. Tıp öğrenimini 1983-1989 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde dönem birincisi olarak tamamladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum anabilim Dalı’nda yaptı (1989-1994).

Dr. Hüseyin Mutlu çalışmalarına halen özel bir hastanede devam etmektedir. Hamilelik takibi, kısırlık ve laparoskopi ile histeroskopik cerrahi yoğunluk verdiği alanlardır.

Dr. Hüseyin Mutlu evli ve Maya Su, Mira adında iki kız çocuk babasıdır.

Cevap Yaz